Welkom in de 21ste eeuw: het eerste autodeelsalon in Gent

Sommige mensen klagen over de files, de dure brandstofprijzen of de weinige parkeerplaatsen, anderen doen er effectief iets aan.
De sympathieke mensen van de vzw Dégage behoren zonder enige twijfel tot de laatste soort. Deze vzw die zich bezighoudt met autodelen, viert dit weekend haar allereerste autodeelsalon.Dégage vzw (DE Gedeelde Autovloot GEnt) is een particulier autodelen systeem met ondertussen 20 auto’s en 240 gebruikers. Particulier autodelen betekent in dit geval dat auto-eigenaars hun auto door andere mensen (meestal zonder auto) laten gebruiken tegen een kilometervergoeding. Het is een systeem waarbij mensen zonder auto tegen kostprijs een auto kunnen gebruiken zonder er zelf één te kopen. En waarbij autobezitters de kosten van het autobezit kunnen drukken door hun auto uit te lenen.
Voor wie in de stad woont en de auto niet dagelijks gebruikt, kan dit een perfect en goedkoop alternatief zijn voor het dure privé-autobezit.
En als een auto voor jouw geen statussymbool is maar een praktisch vervoermiddel om van punt A naar punt B te geraken en, is er al helemaal geen reden meer om niet resoluut voor autodelen te kiezen.

In steden als Parijs, Amsterdam en Londen is ‘car sharing’ nu al aan een spectaculaire opmars bezig. Als Gent zijn derde plaats op bij National Geographic lijst wil behouden, lijkt het ons hoogtijd om de wondere wereld van autodelen te ontdekken en zondag massaal af te zakken naar het allereerste autodeelsalon.

Bij deze verklaren we meteen het tweejaarlijks Brusselse autosalon als folklore uit een vorig tijdperk, welkom in de toekomst.
We hebben het ons al altijd afgevraagd: hoe masochistisch moet je eigenlijk zijn om eerst een paar uur in de file te staan om je te vergapen aan veel te dure auto’s, je vervolgens te laten naaien door de vlotte salesheren of de bevallige salesdames, de idiote autoreclames nog te geloven dat je ‘vrijheid’ koopt met je eigen wagen, vervolgens de helft van je jaarloon te besteden aan het nieuwste model, om ten slotte met je nieuw verworven status weer dagelijks in de file aan te schuiven of knarsetandend een parkeerplaats te zoeken.

In een later tijdperk zullen ze ons daar nog geen beetje mee uitlachen, die gekke autofetisjisten. Maar niet getreurd, zoals u weet zijn in deze Obamatijden de veranderingen wereldwijd komende. Nu ook in de autobranche. De toekomst behoort toe aan het milieuvriendelijke en kostenbesparende autodelen.

Er zijn in grote lijnen twee soorten redenen waarom iemand aan autodelen doet, idealisme en geldgewin. Je kan ze natuurlijk ook combineren, dat heet dan onbaatzuchtig zelfzuchtig zijn en is uiterst modern.
De politiek correcte redenen spreken voor zich: autodelen is zonder twijfel milieuvriendelijker en verhoogt de leefbaarheid van de omgeving. Omdat autodelers hun korte verplaatsingen niet of minder met de auto doen, daalt het totale autogebruik. Bovendien zijn het net die korte verplaatsingen die heel vervuilend zijn. Minder autoverkeer betekent uiteraard ook minder files. Ook het totale aantal auto's daalt en dat heeft positieve gevolgen voor de openbare ruimte. Als er minder parkeerplaatsen nodig zijn, kan de vrijgekomen ruimte voor iets anders gebruikt worden.
Bijvoorbeeld om speeltuinen aan te leggen waar mensen met auto afkickproblemen naar hartelust kunnen spelen met hun favoriete speelgoedmodellen. Een groot voordeel hierbij is dat 4 maal 4’s in speelgoedformaat voor weinig of geen overlast zorgen.
Maar autodelen is er niet alleen voor groene jongens en meisjes, het is ook een interessante oplossing voor wie zijn vervoerskosten wil temperen of voor wie zich geen eigen auto kan veroorloven. Autodelen is zodoende een sociale manier om basismobiliteit te bevorderen, ook voor mensen met een laag inkomen. Autodelen is heel voordelig. De jaarlijkse kosten van een auto zijn aanzienlijk, ook wanneer hij niet rijdt. Een maandelijks bedrag van 250 € voor benzine en vaste kosten blijkt niet overdreven. Door een auto te delen, neemt de auto een veel kleinere hap uit het huishoudelijke budget.
Wat autodelen voorheeft op bewustmakingscampagnes, carpoolen en andere initiatieven die een beroep doen op de goodwill van de automobilist, is het feit dat het om een systeem met interne logica gaat. Autodelers kunnen nu eenmaal een auto niet op een impulsieve manier gebruiken. Het reserveringssysteem maakt de drempel om een auto te gebruiken iets hoger dan wanneer iedereen zijn eigen auto heeft. Die drempel is de sleutel tot bewuster autogebruik en maakt van autodelers bewuste mobiliteitsgebruikers in het algemeen. Wie geen auto voor de deur heeft staan, zal voor kleine verplaatsingen eerder de fiets of het openbaar vervoer gebruiken. Autodelers leren hun verplaatsingen ook beter plannen. Er zijn uiteraard situaties waarbij het openbaar vervoer niet beschikbaar is of niet geschikt is. Denk maar aan uitstappen naar het platteland, kettingverplaatsingen die met het openbaar vervoer teveel tijd kosten of het vervoeren van grote voorwerpen. Dan is de auto een welkome oplossing, maar op dat moment is de vanzelfsprekendheid ervan al doorprikt.
Hoewel veel Dégagevzw-leden een uitgesproken visie hebben over mobiliteit, verkeer en milieu, wordt het systeem ook draaiende gehouden door deze interne economische logica.
Hoe je het ook bekijkt, autodelen heeft niets dan voordelen. We zijn alvast helemaal overtuigd, onze volgende auto wordt een gedeelde auto.
We hopen van U hetzelfde.

Geen opmerkingen: